„Dolina Pstrąga” – nowy szef kuchni, nowe potrawy Zupa rakowa i kolorowe desery
Zupa rakowa i polędwiczki w palonej herbacie z sosem z rokitnika – Maciej Adamus, nowy szef kuchni „Doliny Pstrąga” w Machowej między innymi takie specjały przygotował dla gości, którzy odwiedzają tę popularną restaurację. Nowe dania są oparte na kulinarnych tradycjach regionu, desery natomiast bazują na najnowszych trendach, obowiązujących w branży.
Maciej Adamus od dziecka lubił gotować. I eksperymentować w kuchni. Otwarty na wszelkie kulinarne propozycje, swój talent rozwijał w kraju i za granicą. Pracował w wielu różnych restauracjach – od małych barów po te z prestiżowego katalogu Michelin.
W„Dolinie Pstrąga” w Machowej zakochał się od pierwszego spojrzenia.
- To zarówno niezwykłe położenie, na skraju rezerwatu przyrodniczego, z urokliwymi stawami po środku, jak i ogromne możliwości, które dają kulinarne tradycje Podkarpacia i Małopolski – mówi. – Nic, tylko korzystać.
Dewiza nowego szefa kuch jest prosta: tradycyjne, naturalne składniki, właściwie skomponowane dodatki, eleganckie wykończenie. W efekcie – dania smaczne, zdrowe i pięknie podane.
Czego mogą się spodziewać miłośnicy dobrej kuchni?
Na pewno regionalnych serów i lokalnych placków z blachy nazywanych tu proziokami. Będą podawane na przystawkę. Na stolikach zajmą miejsce obok świec z masła czosnkowego.
Spośród zup smakosze mają do wyboru – dotychczasowe, czyli rosół doprawiany lubczykiem i kozieradką, żurek przygotowywany na tradycyjnym zakwasie czy krem z grzybów na własnoręcznie wędzonej śmietanie, ale także novum – zupę rakową.
W menu nadal króluje pstrąg. W karcie na stałe zagoszczą potrawy z dziczyzny. Nie zabraknie grzybów, ryb, potraw z ziemniaków i cebuli, a także np. wędzonego derenia.
Desery to wyjątek od tradycyjnych inspiracji. Maciej Adamus komponuje je zgodnie z najnowszymi trendami – lekkie i kolorowe to uczta nie tylko dla podniebienia, ale także dla oczu.
- Składniki są znane, choć nieoczywiste – nowy kucharz „Doliny Pstrąga” chce mieć w zanadrzu kilka niespodzianek. Zapowiada także desery na bazie produktów sezonowych.
„Dolina Pstrąga” w Machowej to niezwykłe miejsce na kulinarnej mapie regionu. Idealne zarówno na romantyczne kolacje, czy rodzinne obiady, jak i imprezy okolicznościowe oraz spotkania firmowe.