CO SŁYCHAĆ
W "DOLINIE PSTRĄGA"


CO SŁYCHAĆ W "DOLINIE PSTRĄGA"

Zimowa i korzenna herbata - artykuł, który rozgrzeje Twoją duszę

 

Zimowa i korzenna herbata - przewodnik po napojach, które rozgrzeją Twoją duszę!

W chłodne dni nie ma nic przyjemniejszego niż kubek gorącej, aromatycznej herbaty, który otula ciało i koi umysł. Ale herbata "zimowa" czy korzenna to nie tylko napój - to rytuał, sposób na chwilę wytchnienia i cegiełka do zdrowia. 

Herbata zimowa to napój stworzony, by rozgrzewać - zazwyczaj bazuje na czarnej herbacie, wzbogaconej owocami typu: maliny czy cytrusy i zimowymi przyprawami: cynamon, goździk, imbir. Dodaje energii i wspiera odporność.
Herbata korzenna lub inaczej nazywana korzenny napar to kompozycja przypraw takich jak cynamon, goździk, imbir, kardamon, wanilla i czasem pomarańcza z miodem. To klasyczny "chai-styl", ale można ją łączyć z czarną, zieloną lub herbatą rooibos.
Często obie nazwy się przenikają - zimowa herbata może być korzenną, a napar korzenny używany jako rozgrzewający w zimowe wieczory.

Właściwości zdrowotne:

  • Goździki i cynamon - działanie rozgrzewające, przeciwzapalne 
  • Imbir - wspiera krążenie, odporność, łagodzi przeziębienie 
  • Cytrusy - witamina C, orzeźwienie 
  • Czarne herbaty - przeciwutleniacze, pobudzenie
  • Przyprawy korzenne - wzmacniają odporność, działają rozgrzewająco

Dzięki tym składnikom, gorąca herbata zimowa zyskuje właściwości łagodzące ból gardła, wspierające układ odpornościowy i pomaga w dolegliwościach sezonowych.

Kiedy herbata smakuje najlepiej?

  • Wieczorem - po spacerze lub pracy na zewnątrz, kiedy ciało potrzebuje rozgrzania 
  • W chłodne, jesienne lub zimowe dni, gdy dni są krótsze i chłod dokucza
  • Po lekkim posiłku - herbata korzenna może wspomagać trawienie 
  • Kiedy chcesz się zatrzymać i zanurzyć w chwilę spokoju

Jak przygotować idealny napar?

Przykładowy przepis na herbatę korzenną (chai)

  1. Do wrzącej wody dodaj laski cynamonu, kilka goździków, plaster imbiru, kardamon i ewentualnie anyż. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
  2. Dodaj liście lub torebki wybranej herbaty (czarnej, zielonej czy rooibos). Parz 3-5 minut.
  3. Przecedź napar. Jeśli używasz czarnej herbaty + mleka jak w stylu masala chai - najpierw zaparz przyprawy, potem dodaj mleko po lekkim przestudzeniu.
  4. Dosłudź miodem i syropem -miód dodaj, gdy napar nieco ostygnie, by nie stracił właściwości.
  5. Dodaj plasterek cytryny, pomarańczy lub świeżych owoców jako dekorację i nutę kwasowości.

Warianty:

  • Z dodatkiem syropu klonowego, wanilli
  • Z mieszankami przypraw w proporcji (cynamon : imbir : kardamon) do osobnego słoiczka
  • Dla bezkofeinowych wersji - biała herbata lub mieszanka rooibos + przypraw

Co do herbaty podać?

  • Dobór dodatków wzbogaca doznania:
  • Ciastka korzenne (pierniczki, ciasteczka z przyprawami)
  • Desery z wanilią lub cynamonem
  • Słodkie owoce (jabłka, gruszki)
  • Plasterki pomarańczy lub cytryny jako dekoracja
  • Czekolada o delikatnym smaku ( np. mleczna)
  • Orzechy i suszone owoce

Także, nic tylko pić herbatę :) 

Pozdrawiam 

Klaudia

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z najnowszymi promocjami i wydarzeniami!

KONTAKT

Karczma & Hotel "DOLINA PSTRĄGA"
Machowa 7a
t: 14 627 00 28, 14 627 00 29
e-mail: karczma@dolinapstraga.pl

Zanim klikniesz „Przejdź do strony” lub zamkniesz to okno, prosimy o przeczytanie Polityki Prywatności.

Prosimy w niej o Twoją dobrowolną zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez naszych partnerów biznesowych oraz przekazujemy informacje o tzw. cookies i o przetwarzaniu przez nas Twoich danych osobowych.

Klikając „Przejdź do strony” lub zamykając okno przez kliknięcie w znaczek X, zgadzasz się z naszym regulaminem Polityki Prywatności.

Polityka Prywatności